Gravstenar tillverkas enligt kundens önskemål. För att ge en idé om vårt standardsortiment kan ni besöka vår nätbutik där ni hittar olika förslag på gravstenar/gravvårdar. Dessutom finns det möjlighet att se olika symboler och dekorer som kan användas.
Vi har gjort många olika former och dekorer på gravstenar genom åren så vi är öppna för önskemål. En del personliga dekorer såsom ett släktvapen, husdjur eller en avbild av en omtyckt tavla. Vi förenklar bilden så den passar bra in på stenen. Även en personlig namnteckning kan sätta en fin prägel på stenen.
Historiskt sett har man ofta kallat gravstenar för gravvårdar, men idag väljer vi på Enskede Gravvårdar att använda termen gravsten istället. Detta beror på att många kan tolka ordet "vård" som att det handlar om skötsel och underhåll av själva gravplatsen, vilket inte är fallet.
Montering
Vi på Enskede Gravvårdar är noga med monteringen av gravstenar och följer CGK:s monteringsregler. Våra montörer är medlemmar i Sveriges Stenindustriförbund har vi även genomgått en kurs för gravstenscertifiering, vilket innebär att vi har certifierade gravstensmontörer. Enligt CGK:s regler ska stenen kunna tas bort, och därför får man aldrig limma fast den. Det är viktigt att undvika att röra på stenen efter montering, för att inte skada fundamentet som ännu inte har satt sig i jorden. Det är tillåtet med en viss rörlighet fram och tillbaka, eftersom det kan skilja upp till 4 mm mellan dubb och dubbhål i diameter. Vi utför vanligtvis montering med markdubb.
Vad du bör veta innan du köper en gravsten
Val av gravplats
Valet av gravsten är viktigt. En plats att gå till är viktigt i sorgearbetet för många. Kyrkogårdarna erbjuder olika typer av gravplatser, där styrs också vilken typ av gravsten som är möjligt, exempelvis stående eller liggande sten. Det finns också olika rekommendationer för vilken storlek som är tillåten på de olika typerna av platserna. Mest strikta regler har ofta de stora kyrkogårdarna.
Så här bör man tänka igenom vad som känns bäst. Det är också den som blir gravrättsinnehavare som ska godkänna ritningen vid beställningen. Så innan dessa papper är insända till kyrkan för val av gravplats, kan det vara svårt att beställa en gravsten, eftersom många kyrkogårdar kräver gravrättsinnehavares påskrift.
Stensort
När man väljer stensort för gravstenen är det en högst personlig fråga och kan påverkas av var man bor, där man ibland väljer en lokal stensort.
De vanligaste stensorterna på svenska kyrkogårdar är granit, gnejs och diabas (svart granit) som alla tillhör gruppen Silikatsten. Dessa stensorter är kända för sin tålighet och hållbarhet.
För att tillverka gravstenar köps stora råblock som sågas till skivor i en blocksåg. Därefter sågas skivorna ut till gravstensformen och slutligen formas stenen av en stenhuggare.
Våra vanligaste stensorter är:
Misterhultsgranit (bryts mellan Västervik och Oskarshamn).
Rödgrå- och Grå Bohusgranit (bryts på västkusten i Skarstad och Rabbalshede).
Hallandsgnejs (bryts utanför Halmstad).
Svart och Röd granit (bryts i Skåne nära gränsen mot Blekinge).
Ljusgrå granit (bryts i Hunnebostrand, Sverige alt Finland Kuru Grey)
Svart och Blå Labrador (bryts i Norge)
Val av format
Önskar ni en stående gravsten som är hög smal, eller kanske lite bredare men inte lika hög? Ta med en tumstock eller ett måttband till kyrkogården så kan ni kan jämföra olika typer av gravstenar. Det finns också områden på kyrkogården där enbart liggande stenar placeras. Dessa stenar är mer utsatta för väder och vind och behöver rengöras oftare än stående stenar. Liggande stenar används ofta framför en befintlig sten när inga fler namn får plats på huvud stenen, då kan man välja att lägga en liggande sten framför i samma material. Vid beställning av gravsten är det viktigt att ange om det redan finns en sten på platsen och vad som står på den, samt önskad placering. Vanligtvis placeras den liggande stenen i centrum framför huvud stenen, men om det finns fler liggande stenar är det bra att veta hur ni vill ha dem placerade. För nya gravplatser markerar kyrkan ut centrum på graven.
Modell/Form
Titta gärna in på vår gravstensbutik, där finns många olika former att välja på. Kyrkogårdarna runtom Stockholm är också en bra visningsplats för inspiration och idéer för att hitta just er gravsten/gravvård.
Val av ytbehandlingar
En polerad yta är den mest lättskötta ytbehandlingen på en gravsten. Det är lätt att torka bort smuts med en mjuk trasa eller svamp. På en polerad yta använder man försänkt målad eller förgylld text.
Om man vill ha en naturlig look på gravstenen ska man välja en flammad yta. Den ger stenen en fin lyster och en naturnära känsla, och här används vanligtvis djupblästrad text. En flammad yta kan rengöras med skurborste, och man behöver inte vara rädd för repor.
Matt-blästrad yta används som standard på sidor och baksida på gravstenen om man inte önskar något annat. Men det kan också användas på framsidan med djupblästrad text som ger mycket bra synbarhet av texten. Finhuggen/krysshamrad yta är också ett alternativ, lite ljusare nyans än flammad. Den ytan är också vanlig mellan bokstäver vid upphöjd text för att få mer kontrast.
Det finns alltid för- och nackdelar med olika ytbehandlingar och även val av upphöjd eller målad text. En polerad yta med målad text är lätt att rengöra, men texten måste förbättras med tiden. Det kan vara svårt att säga exakt hur länge en målad text håller på grund av väder och vind. Om gravstenen står nära en sjö eller under ett träd som fäller löv är det faktorer som påverkar hur länge färgen/förgyllningen håller. Det lämnas därför ingen garanti på målningar eller förgyllningar.
För- och nackdelar med olika ytbehandlingar och texter:
Flammad yta med djupblästrad text:
+Fördelar: Tar fram stenens naturliga lyster i , texten underhållsfri och förstärks bara med åren, lätt att tvätta med borste.
-Nackdelar smuts fastnar lättare, vissa stensorter såsom Misterhult o Vånga kan texten syns sämre och bör läggas i.
Polerad yta med målad text:
+Fördelar: Lätt att rengöra.
-Nackdelar: Texten kan försämras över tid och det finns ingen garanti på målningar och förgyllningar.
Finhuggen botten runt upphöjd polerad text:
+Fördelar: Helt underhållsfri text som inte behöver förbättras.
-Nackdelar: Smuts kan fastna runt omkring texten på den finhuggna ytan. Texten syns dåligt i regn eller morgondagg då den blöta ytan flyter ihop med den polerade.
Mattslipad yta med Djupblästrad text:
+Fördelar: Helt underhållsfri text som är enkel att rengöra. Bra kontrast med djupblästrad text i en matt yta.
-Nackdelar: Smuts kan fastna på ytan men inte så mycket som på den flammade ytan.
Sammanfattningsvis har varje ytbehandling och text typ sina för- och nackdelar, och valet beror på personliga preferenser och önskemål.